Wat is een infrarood paneel

Wat is een infrarood paneel

Een infrarood paneel is een innovatieve verwarmingsoplossing die gebruik maakt van infraroodstraling om warmte te genereren. Ze worden steeds populairder vanwege hun efficiëntie, energiezuinigheid en comfortabele warmte. In dit artikel zal ik je alles vertellen wat je moet weten over infrarood panelen.

Hoe werkt een infrarood paneel?

Een infrarood paneel werkt door elektrische energie om te zetten in infraroodstraling, een vorm van elektromagnetische straling die warmte overbrengt naar objecten en mensen in de ruimte. Anders dan traditionele verwarmingssystemen die de lucht verwarmen, verwarmen infrarood panelen direct de objecten en mensen in hun stralingsbereik. Dit zorgt voor een efficiëntere warmteoverdracht en een comfortabeler binnenklimaat.

Soorten infrarood panelen

Er zijn verschillende soorten infrarood panelen beschikbaar, waaronder:

 1. Carbon Panelen
  Deze panelen bevatten een dunne laag koolstofvezel die wordt verwarmd wanneer er elektrische stroom doorheen wordt geleid. Ze zijn dun en lichtgewicht, waardoor ze gemakkelijk te installeren zijn.
 2. Keramische Panelen
  Deze panelen gebruiken keramische verwarmingselementen om infraroodstraling te genereren. Ze zijn iets dikker dan carbon panelen, maar bieden een krachtigere warmteafgifte.
 3. Quartz Panelen
  Quartz panelen bevatten quartz buisjes die elektrisch worden verwarmd om infraroodstraling te produceren. Ze zijn zeer efficiënt en bieden snel en gelijkmatig warmte.

Voordelen van infrarood panelen

Infrarood panelen bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen, waaronder:

 • Omdat ze direct warmte overbrengen naar objecten en mensen, verbruiken infrarood panelen minder energie dan convectieverwarmingssystemen die de lucht moeten verwarmen.
 • De warmte van infrarood panelen voelt comfortabeler aan dan die van traditionele radiatoren, omdat ze geen luchtverplaatsing veroorzaken en geen stof circuleren.
 • Omdat infrarood panelen geen lucht verplaatsen, dragen ze bij aan een gezonder binnenklimaat door allergenen en stofdeeltjes te verminderen.
 • Infrarood panelen zijn vaak eenvoudig te installeren en vereisen geen uitgebreide leidingwerken of verbouwingen.

Toepassingen van infrarood panelen

Infrarood panelen worden gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder:

 • Ze kunnen worden geïnstalleerd als hoofdverwarmingssysteem of als aanvullende verwarming in specifieke ruimtes zoals badkamers of hobbyruimtes.
 • Infrarood panelen kunnen worden gebruikt om individuele werkplekken te verwarmen, waardoor werknemers meer controle hebben over hun thermisch comfort.
 • Ze worden vaak gebruikt in sauna’s, spa’s en wellnessruimtes vanwege hun efficiënte warmteoverdracht en ontspannende effecten.

Conclusie

Infrarood panelen zijn innovatieve verwarmingsoplossingen die efficiëntie, comfort en energiezuinigheid bieden. Door gebruik te maken van infraroodstraling verwarmen ze objecten en mensen direct, wat resulteert in een aangenamer binnenklimaat en lagere energiekosten. Met verschillende soorten panelen en tal van toepassingsmogelijkheden zijn infrarood panelen een veelzijdige en duurzame keuze voor verwarming in verschillende omgevingen.

Wat is een infrarood paneel
Schuiven naar boven